Bøker vi har lest: Stretching Scientifically – A Guide to Flexibility Training


Foto: Helge Olaussen

For mange som trener kampsport er dette stretchingbibelen fremfor noen. Forfatteren Thomas Kurz viser selv mange av øvelsene. Kurz kommer opprinnelig fra Polen og er i dag en grånende herremann som sprader rundt i dress og paraply.

Han er ultrafleksibel og demonstrerer gjerne at han går rett ut i full splitt uten oppvarming. Alltid iført den nevnte dressen (som forresten ser ut til å ha spesialsydde ben for å sparke høyt på oppfordring).

Kurz mener du må utvikle styrke parallellt med fleksibilitet. Det ene funker dårlig uten det andre. Ved å følge dette programmet skal du kunne sparke i hodehøyde uten oppvarming. Det er jo kult.

I følge Kurz er oppskriften såre enkel. Det handler helt enkelt om først å stramme musklene og deretter tøye de. For hver gang du ønsker å komme lenger i stretchen skal musklene først strammes. Dette kalles isometrisk stretching.

Kurz anbefaler i tillegg å gjennomføre dynamsik stretching 2 ganger om dagen. Værre er det ikke.

Boka tar for seg hva du bør passe på når du stretcher og hvordan du stretcher riktig. Deretter gjennomgås flere stretchingtyper som eksemplifiseres gjennom øvelser.

Er du av typen som vil vite alt om hvordan og hvorfor er dette en god bok. Kurz tar deg gjennom vitenskapen og anatomien på en utførlig måte. Et langt kapittel er også viet til spørsmål og svar basert på henvendelser han har fått fra lesere gjennom årene.

Kurz presenterer også en måte å teste ditt potensiale for å bli fleksibel. Er du blandt de utvalgte tro?

Boka har kommet ut i flere utgaver gjennom årene og jeg har selv hatt denne i hverfall 10 år. På forrige utgave hadde han en babe med tupert hår iført badedrakt på fanget. Boka er fortsatt i handelen og kan anbefales.

Jeg gir den rødt belte med sort stripe, hvor sort belte er det høyeste!

Stretching Scientifically: A guide to flexibility training. The safest and the fastest stretching method, by Thomas Kurz ( 2003)

Forfatter: helgeolaussen

Far til 5 og entusiastisk utøver og Taekwondo instruktør. Opptatt av trening, kampsport og stretching. Jobber i Oktan reklamebyrå med varehandel, forbrukerinnsikt og digitale medier.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: