Begrep

Det er utrolig mange begrep, metoder og forklaringer innenfor stretching. Her får du noen enkle, no bullshit beskrivelser slik vi forstår det. Lista fylles ut løpende.

STRETCHINGMETODER

Aktiv Isolert stretching (AI)
Ved aktiv isolert stretching isolerer du en muskel eller muskelgruppe og stretcher til du kjenner mildt ubehag, holder i 1 til 2 sekunder og slapper av. Dette gjentar du flere ganger (typisk 8-12 repetisjoner) eller til du kjenner at du har nådd maksimalt utslag.

Assistert stretching
Ved utførelse av assistert stretching slapper du av i musklene samtidig som du får ekstern hjelp til å strekke. Hjelpen kan være i form av en medhjelper, egen kroppsvekt, bånd/tau, strekkemaskin eller lignende.

Ballistisk stretching
Rytmiske bevegelser med relativ høy hastighet, hvor leddet gjentagne ganger beveges til ytterstilling ved hjelp av kropsvekt, tyngde og bevegelsesenergi. Det er lett å pådra seg skader ved ballistisk stretching og bør derfor utøves med veiledning.

Dynamisk stretching
Ved dynamisk stretching er muskelen i bevegelse. Normalt utføres dynamisk stretching med 10-15 repetisjoner i 1-3 sett. Dynamisk stretching utføres med kontrollerte og flytende bevegelser.

Isometrisk stretching
Samme muskelgruppe spennes før den stretches. Typisk er 5 sekunder spenning, slapp av og gå umiddelbart ut i stretch. For hver gang du ønsker å komme lenger i stretchen skal musklene først spennes.

Statisk stretching
Ved statisk stretching tas musklen til en ytterposisjon og holdes i denne posisjonen. Posisjonen holdes typisk i 10-30 sekunder, 1-3 repetisjoner.

Passiv stretching
Passiv stretching er det samme som statisk stretching, men hvor det ikke benyttes hjelpemidler eller stretches med hjelp av andre personer.

BEGREP

DOMS (Delayed Onset of Muscle Soreness)
Stølhet, gangsperre.

Fascia
Bindevev.

Hamstring
Fellesbetegnelse på flere muskler på baksiden av låret som går fra hofta til under kneet. Hamstringmusklene strekker i hofta og bøyer i kneet.

Myofascia
Muskelbindevev.

Posterior chain
Samlebegrep på en rekke muskler på baksiden av kroppen slik som biceps femoris(hamstrings), gluteus maximus(den store setemuskelen), og erector spinae(ryggstrekkerne).

ROM
(Range of motion) Forholdet mellom minimum og maksimum bevegelse, gjerne målt i grader.

Stretching (tøyning)
Er å strekke en muskel for å øke eller opprettholde lengden i en muskel eller muskelgruppe.

TUT
(Time under tension) Hvor lenge muskelen er i spenning.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: