Stretching før trening?


En god oppvarming inneholder gjerne også stretching-øvelser som skal myke opp og forberede ledd, sener og muskler til selve treningen.

Måten vi stretcher på under oppvarming er helt avgjørende i forhold til hvilket utbytte vi får av de etterfølgende øvelsene. Stretcher du riktig får du maks ut av treningen og du minsker faren for blant annet strekkskader. Stretcher du feil vil du i beste fall få dårligere utbytte av treningen og i værste fall pådra deg skader.

Det høres kanskje voldsomt ut men erfaringen har gitt meg mange muligheter til å selv og oppleve dette på godt og vondt.

Dynamisk stretching fungerer optimalt som en del av oppvarmingen. Et typisk eksempel på dette er beinsving fremover, bakover og til siden. Alternativt kan også lett passiv stretching fungere bra.

Etter min mening bør man unngå moderat til hard passiv stretching samt alle former for isometrisk stretching, PNF-stretching og øvelser med partner hvor meningen er å komme lenger enn man klarer alene.

Disse formene for stretching er ganske harde, og ofte veldig effektive, men kan sette muskelkoordinasjonen og balansen din ut av spill for en god stund. Selv opplever jeg at det tar meg fra 20-40 minutter å hente meg inn igjen etter slike øvelser. I dette tidsrommet føler jeg at muskulaturen er sliten og at jeg mister både koordinasjon og balanse. Uheldige bivirkninger hvis du skal ha påfølgende tekniske øvelser.

God trening 🙂

Forfatter: helgeolaussen

Far til 5 og entusiastisk utøver og Taekwondo instruktør. Opptatt av trening, kampsport og stretching. Jobber i Oktan reklamebyrå med varehandel, forbrukerinnsikt og digitale medier.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: