Bøker vi har lest: Beyond Kicking – A complete guide til stretching and kicking


Foto: Helge Olaussen

Jean Frenette er en kanadier som herjet innen karate i 70 og 80-årene. Han har vunnet en haug med internasjonale konkurranser i mønster og har også deltatt i flere filmer og TV-serier fra «back then». Jeg nevner i fleng: Alla seks filmene om Politiskolen, Scanners 3, Sadie and Son, Speed Zone, Knightwatch med fler.

Beyond Kicking er en gammel bok, utgitt i 1991, og er en etterfølger av en tidligere bok som kun var om stretching. Denne boka tar også for seg stretching men i et mer helhetlig treningsperspektiv og gjennom svært avanserte øvelser.

Jean går gjennom alt som skal til for å bli en toppidrettsutøver innenfor kampsport. Han tar for seg oppvarming, avansert stretching, sparkeøvelser, utholdenhetstrening, vekttrening for kampsport, konsentrasjon og visualisering, ernæring med mer.

Med alle disse temaene skulle man tro at dette var en liten telefonkatalog i størrelse. Men neida – Jean har klart å pakke alt ned i 124 sider. Og ikke nok med det, hver side består av litt tekst og masse grumsete sort/hvit bilder.

De mest utfyllende kapittlene er om oppvarming, stretching og sparkeøvelser. Ellers skraper Jean kun i overflata rundt de andre temaene. Visualisering for eksempel har fått to hele sider, hvorav hele den ene siden er ett bilde..

Stretchingøvelsene i denne boka krever at du allerede er ultrafleksibel og kommer ned i full splitt. Her er det ikke noe å hente for de som har et snev av stivhet i kroppen. Mye bra sparkeøvelser, men ikke noe nytt for de som har trent taekwondo, karate eller lignende gjennom flere år.

Jean var en fantastisk utøver i sin glansperiode, og denne boka var kanskje da en inspirerende bok for kampsportutøvere som ønsket å trene seriøst. I dag, hvor det finnes så mye bra bøker både om treningslære og kampsport, blir denne boka mer som et historisk tilbakeblikk.

Det er umulig å gi noen form for terningskast for en bok som tiden har gått i fra. Jeg nøyer meg med å konkludere med at dette ikke er boka for deg som ønsker en god stretchingbok. Alikevel er det en bok jeg gjerne har i bokhylla utifra generell kampsportinteresse 🙂

Beyond Kicking – A complete guide to stretching and kicking, by Jean Frenette (1991)
ISBN: 0-86568-154-6

Forfatter: helgeolaussen

Far til 5 og entusiastisk utøver og Taekwondo instruktør. Opptatt av trening, kampsport og stretching. Jobber i Oktan reklamebyrå med varehandel, forbrukerinnsikt og digitale medier.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: