Dynamisk stretching – før fuglene har stått opp


Om morgenen er jeg trøtt – basta! Jeg spretter aldri opp med et smil om munnen, river gardinene til side og ønsker en ny dag velkommen. Etter å ha kjempet en lengre kamp mot vekkerklokka, haler jeg meg blind inn i dusjen med akk og stønn. Etter de fem første minuttene med den varme dusjstrålen rett i fleisen vurderer jeg å åpne øynene. Etter ytterligere 10 minutter skjønner jeg at dagen må starte og begynner prosjekt «Ut av huset og på jobb» og at jeg allerede er i tidsnød. Livsfasen «små barn igjen» kan kreve sin mann om nettene…

Det går historier om de som spretter opp og benytter morgenene både til trening, stretching og meditasjon før dagen helt har begynt. Jeg har også vært der – en gang… long time ago… En dag så er jeg nok tilbake i den fasen også.

Nå derimot handler det om å få noe ut av dagens situasjon. Skal jeg klare å få gjort noe fysisk i det hele tatt om morgenen må det være enkelt og lite tidskrevende. Min løsning er…varm dusj og dynamsik stretching i form av bensving.

En varm dusj er langt fra optimal oppvarming, men det er bedre enn ingen oppvarming. Kroppen blir varm og noe mer ledig. Kledd i løst treningstøy (for ikke å miste kropsvarmen) samt for ikke å skjemme meg ut overfor mine barn, gjennomfører jeg følgende regime:

Jeg kjører hver øvelse med 12-15 repetisjoner i 2 sett. Jeg tar først bensving med bøyd kne og deretter samme øvelse med rett kne. Først tar jeg bensving fremover, deretter bakover og til sist bensving til siden. For min del er jeg mest stiv og sår i muskulturen på innsiden av lårene så derfor venter jeg alltid med bensving til siden som siste øvelse slik at jeg er blitt så varm som mulig. Jeg tar hver øvelse på begge bein før jeg går over  til neste øvelse.

Jeg begynner alltid forsiktig med rytmisk og jevn sving og tar i mer etter hvert som jeg kjenner at stivheten slipper. Jeg veksler gjerne med å holde fast i noe eller gjennomføre uten støtte – da får jeg samtidig trent balansen.

Da blir det slik:

1. Bensving med bøyd kne fremover

2. Bensving med rett ben fremover

3. Bensving med bøyd kne bakover

4. Bensving med rett kne bakover

5. Bensving med bøyd kne til siden

6. Bensving med rett kne til siden

Tidsforbruket etter dusj er ca 10-12 minutter.

Forfatter: helgeolaussen

Far til 5 og entusiastisk utøver og Taekwondo instruktør. Opptatt av trening, kampsport og stretching. Jobber i Oktan reklamebyrå med varehandel, forbrukerinnsikt og digitale medier.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: