Stretche kald eller varm?


Foto: Iwan Beijes

Svaret på dette spørsmålet ser det ut til at man aldri kan enes om. Mange mener hardnakket at man aldri må stretche uten oppvarming først for da pådrar man seg skader. Andre igjen mener muskler og ledd bør tøyes kalde for å oppnå bedre generell fleksibilitet.

Forskere, leger, fysioterapeuter, trenere, mosjonister og toppindresstutøvere – ingen ser ut til å ha det endelige svaret. Men er dette egentlig et spørsmål som bare har ett svar?

Blir ikke dette litt som i «The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy» hvor man igangsetter en enorm supercomputer til å finne «the answer to the ultimate question of life, the universe and everything». Etter 7,5 millioner år kommer endelige svaret…som er…42!?

Spørsmålet om å stretche kald eller varm blir for generelt og vil derfor heller ikke kunne føre til bare ett svar. La oss derfor dele opp elefanten og se på en ting av gangen.

Stretche varm etter aktiv oppvarming gjennom bevegelse
Det er ingen tvil om at når du er god og varm, basert på bevegelse, så har du også størst beveglighet i muskler og ledd. Når kroppstemperaturen øker påvirkes flere fysiologiske faktorer og kjemiske reaksjoner. Blod og væsker i vevet flyter lettere og transporterer oksygen og næringsstoffer raskere. Muskler, vev og ledd blir mer ettergivende og beveglige. Koordinasjon, balanse og beveglighet blir bedre og faren for belastningssaker reduseres.

Skal du stretche opp mot det maksimale av hva kroppen din kan klare virker det da fornuftig at alle fysiologiske faktorer er best mulig forberedt og klare. Med andre ord vil du være best forberedt ved å ha varmet opp på forhånd. Det er verdt å merke seg at når du hviler er om lag 70 % av blodet i indre organer og 30 % i muskulaturen. Når du trener hardt er det helt omvendt: 30% av blodet er i indre organer og 70% av blodet er i muskulaturen.

Etter god oppvarming, eller etter en treningsøkt, liker jeg å ta isometrisk stretching eller stretching med aktiv mostand. Jeg avslutter gjerne med noen lange og gode statiske stretchingøvelser opp mot maks av hva jeg klarer.

Stretche «lunka» etter passiv oppvarming
Du kan heve kropstemperaturen noe gjennom passiv oppvarming. Passiv oppvarming kan oppnås gjennom å ta en varm dusj eller et bad, være i badstue, ligge i sola eller lignende. Ved at kropstemperaturen økes vil du også oppnå noe mer beveglighet, men du får ikke igangsatt de samme fysiske og kjemiske reaksjonene som ved oppvarming gjennom beveglighet. Passiv oppvarming kan aldri erstatte aktiv oppvarming.

Stretching etter passiv oppvarming bør starte forsiktig og utføres med kontrollerte bevegelser. Underveis i stretchingen vil du stadig tilføre kroppen mer varme og øke blodtilførselen til musklene slik at du kan øke belastningen på stretchingøvelsene etter hvert.

For min egen del liker jeg å utføre dynamisk strretching om morgenen rett etter å ha kommet ut av dusjen. Da har jeg fått ristet av meg den værste morgenstivheten og fått noe varme i kroppen. Jeg starter med forsiktig og rolig beinsving og øker etterhvert som jeg kjenner at muskler og ledd blir mykere og mer ettergivende. Jeg stretcher da aldri lengre enn «behagelig smerte».

Stretche kald
Stretche kaldt har i mange år blitt sett på som fy, fy. Noen hevder du faktisk vil få dårligere fleksibilitet ved å stretche uten oppvarming da du vil rive over muskelfiber som er kalde. Andre påpeker faren for å pådra seg skader fordi musklene ikke er forberedt på stretching.

Den senere tid er det derimot flere som hevder at det gir best resultat å stretche statisk når man er kald for å oppnå varige endringer i muskler og vev, i motsetning til å stretche varmt hvor musklene etter stretching lettere vil gå tilbake til sin normale lengde.

Jeg liker å stretche statisk, rolig og kontrollert, uten oppvarming. Rolig stretching foran TV’en om kvelden er en fin måte å jobbe opp fleksibilitet på. Stretche kaldt er også perfekt for småstretching gjennom dagen som for eksempel ved enkle stretchingøvelser på kontoret.

Kort oppsummert
Som med så mye i livet handler det om å bruke sunn fornuft kombinert med egne erfaringer. Husk å lytte til kroppen (ikke til kropslydene 😉 ) og kjenn etter hva som fungerer best for deg. Husk at smerte er kroppens måte å varsle på. Ta varslene på alvor, uansett om du stretcher kaldt eller varmt, og du vil unngå skader.

Forfatter: helgeolaussen

Far til 5 og entusiastisk utøver og Taekwondo instruktør. Opptatt av trening, kampsport og stretching. Jobber i Oktan reklamebyrå med varehandel, forbrukerinnsikt og digitale medier.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: